Jag hade ett samtal med en kompis för ett tag sedan som handlade om engagemang. Han sa något i stil med att ”det är bättre att inte vara så engagerad på jobbet för då mår man bättre”.  Det där gnagde på mig och jag förstod vad han menade men för mig kändes det inte rätt. Så när jag fick frågan igen blev jag tvungen att fundera lite till.

Engagemangets fel?

Om jag utgår från mig själv så har jag alltid varit väldigt engagerad på jobbet. Jag har alltid tyckt att jobbet är viktigt. Som en del av mina läsare vet så har jag gått in i väggen två gånger och har givetvis funderat en del kring vad det är som är orsaken till att just jag går in i väggen. Är mitt engagemang problemet? När jag ser på kollegor som har gått in i väggen är de också ofta engagerade. Så är engagemang något dåligt?

Min upplevelse är att inte själva engagemanget är skadligt. Det är ofta från mitt engagemang som glädjen och viljan kommer ifrån. Den där känslan man har när man gör något som man verkligen tycker om att göra eller det där som man känner är viktigt på riktigt. Så engagemanget har nog aldrig varit skulden till att jag mått dåligt. Däremot kombineras den oftast av en ambition och min ambition har inte alltid varit min vän.

Vad är skillnaden på engagemang och ambition?

Skillnaden mellan begreppen är inte alltid lätt att se men jag tycker det går att jämföra med intern och extern motivation.

Extern motivation är saker vi gör för att få en belöning, eller undvika ett straff. Det kan även vara mer subtilt i form av saker jag gör för att jag borde eller för att jag är ”en sån som”… Inom det här området hamnar ambition för mig. Ambitionen är inte glädje-driven och den kommer inte inifrån. Det handlar istället ofta om jakten på någon belöning, kan både vara lön eller beröm i någon form. Men ofta är det en jakt på en inte alltid så sann självbild.

Engagemang däremot kommer från något annat, det kommer från viljan, glädjen eller utmaningen. Engagemanget är internt. Det handlar inte om belöning utan det handlar om att det känns rätt, att jag tror på det jag gör och att jag vill.

Slutsatsen

Engagemanget för mig kan inte bränna ut eller bränna upp. Engagemang i kombination med för hög ambition, dåliga förutsättningar, otrygghet däremot, de kan både bränna ut och förstöra. Men då är problemet inte engagemanget utan förutsättningarna runt omkring.

Så var inte rädd för att jobba med engagemang det är inte engagemanget som bränner ut det är andra saker.

 

Tips!

Vill ni arbeta mer med att få upp och igång engagemanget i er organisation? Låt oss göra det tillsammans med Hej Engagemang! i ryggen!

2 reaktioner på ”Kan engagemang bli farligt?”

 1. Det viktiga är att kunna hantera engagemang från personer som är engagerade.
  Då fortsätter de att vara det nästa gång när det behövs.
  Gör man inte det, skadar man både sitt projekt och alla andras – hela samhället egentligen, om engagemanget har handlat om något gott. Det är så enkelt att döda viljan att göra något bara på engagemang. Tyvärr är det många som är dåliga ledare och inter bryr sig om sånt.

  MVH
  Maria Tex

  1. Instämmer helt. Men även förstå vad som är vad. Vad är engagemang dvs det som kommer inifrån och vad är ambition som mer handlar om yttre påverkan, dvs vilja vara bra för att få beröm, att bevisa att man etc. Jag tror verkligen att distinktionen är viktig.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.