Det är svårast i världen att hitta vänner i Sverige

Sverige är enligt en undersökning från Expat Insider svårast i världen att hitta vänner i. Är inte det skrämmande? Vi i vårt land, där allt fungerar så bra, är det landet i världen där det är svårast att få vänner. För de individer som kommer från andra länder och arbetar i vårt land så ligger vi dessutom på föga smickrande  49:e plats av 65 när det gäller hur enkelt det är att integrera sig i stort. Man tänker tyst för sig själv, inte konstigt att vi har svårt med integration i övrigt.

I ärlighetens namn så är inte hela undersökningen svart när det gäller Sverige. Vi har massa fördelar. Till exempel i form av en mer hedrande sjätte plats gällande balans i livet och en ännu mer hedrande fjärde plats när det gäller hälsa och välmående. Men låt oss för en stund fokusera på sista platsen gällande vår oförmåga och ovilja att knyta nya vänskapsband.

Jag känner igen mig

Jag önskar att jag skulle bli chockad av resultatet och att jag själv kunde säga ”så är inte jag” men tyvärr det kan jag inte. Jag känner igen mig. Kanske inte som sämst men absolut inte som bäst. Jag är inte så sugen på att träffa nya vänner helt enkelt.

Som svensk är jag nog inte värst, tyvärr. Jag pratar ju faktiskt med folk  i hissen,  jag hälsar på busschauffören,  jag pratar gärna med kassörskan i matbutiken, men jag har en gräns, det där med nya vänner är läskigt och lite jobbigt.

Lätt att hamna i kluster

Tänk så lätt det är att fastna i kluster med människor man gör allt med. Man bor grannar och hänger med varandra på vardagarna. Man umgås sedan i sommarstugan eller sommarstugorna på Gotland hela sommaren.  Köper någon ett vinterhus i Åre så gör givetvis alla de andra familjerna de också. För tänk vad hemskt att behöva utöka sitt sociala nätverk.

Jag skall i ärlighetens namn säga att så långt har jag inte kommit än, av en massa skäl, inte minst ekonomiska, men fenomenet är intressant. Skulle verkligen fungera som ett avsnitt i Solsidan.

Vad håller vi på med?

Vad är det då ett tecken på? Varför håller vi på som vi gör och varför är det så svårt att släppa in nya människor i våra liv? Hela Sverige borde ju helt krasst skickas på charmkurs.

Det här är ju viktigt att komma till rätta med av många anledningar. Jag tänker inte minst på jobbet. Vi distanserar oss gärna till varandra på våra arbetsplatser istället för tvärt om. Vi pratar om att vi är olika personer privat och i jobbet istället för att vara autentiska och genuina. Vi drar gränser kring vad som är ok att fråga om och inte istället för att genuint intressera oss för varandra. Visst jag kan se fördelar med att separera arbete och privatliv, inte minst utifrån ett återhämtningsperspektiv (det kanske i och för sig för att vi är så asociala som vi ligger sexa på listan av för länder med bäst balans i livet). Men bara för att vi kan separera arbetsliv och privatliv behöver väl inte det innebära att vi behöver vara omöjliga att bli vänner med, eller?

En kompis till mig berättade om när han arbetade i Sydafrika och att VD’n där alltid tog upp en massa mer privata delar kring sin personal när han hade sina stormöten. Vilka hade fått barn, vilkas barn hade precis kommit in på någon utbildning eller vilka det var som var sjuka. Det lät ju så fantastiskt sympatiskt och mänskligt. Jag har lite svårt att se det hända på en svensk arbetsplats.

Vi behöver börja se och le

Jag tror att det är dags för oss svenskar att börja se människor omkring oss både oftare och mer. Vi kanske till och med skulle kunna kosta på oss ett leende eller ett par ord till varandra även fast vi inte är kompisar och delar skidsemestrar ihop. Just den aspekten tror jag faktiskt också skulle påverka såväl vårt välmående som vårt engagemang.

Kan vi inte ta det som årets nyårslöfte. Under 2019 så skall jag bli vän med en ny person. Tänk vilken snöbollseffekt det skulle kunna bli. Nästa år kan vi höja ribban och hitta denna nya vän utanför vårt normala sociala kontext, tänk vilka underverk det skulle kunna skapa.

Så kom igen nu Sverige. Jag vill se oss på topp tjugo listan på Hitta vänner i nästa års undersökning.

Nu har jag inte tid att skriva mer jag skall ut och hitta en ny vän.

 

1 reaktion på ”Det är svårast i världen att hitta vänner i Sverige”

  1. Jag instämmer helt. I Sverige pratar man inte gärna med främlingar eller släpper in någon främling i sitt liv. Man är väldigt privat och reserverad till skillnad mot t ex Spanien där jag tillbringade en stor del av min uppväxt. Är det inte dags att vi svenskar börjar öppna oss mer för andra människor?

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.