Varför jobba med varför? – Recension av “Start with Why”

Vad är syftet egentligen? Jag tror vi alla letar efter mening och syfte med saker och ting. Vi letar i livet, vi letar i arbetet, jag tror människan alltid letar efter ett syfte. Det intressanta i detta är att vi sällan väljer att arbeta med att ge svaret på frågan varför. Vi gör det varken som organisationer eller som individer.

Inspirerande individer

Jag fick tack vare en kompis (tack Anders Harling) tipset om att läsa “Start with Why” av Simon Sinek. Ett par veckor senare när jag sitter och lyssnar på en föreläsning på YouTube så snubblar jag på en intervju med Simon från september i år. Han säger fantastiskt mycket bra saker. Inte bara kring just det här med “varför”, utan kring ledarskap i allmänhet. Om det finns något som heter ensidig bromance så tror jag att jag har det med Simon Sinek.

Börja med varför

startwithwhy“Start with Why” är en fantastisk bok, som jag visserligen tyckte var lite i längsta laget, men som fascinerar mig otroligt. Det handlar mycket om kraften i att utgå från varför vi gör saker, inte vad vi gör eller hur.

Jag har ofta själv pratat och ibland tjatat om vikten av “varför” i såväl smått som stort. Exempelvis vid förändringsarbeten av olika slag. Att ha ett tydligt och klart varför skapar förståelse och en samsyn kring varför vi vill driva våra förändringar. Utan detta så kommer förändringsarbetet både gå långsammare samt skapa mer motstånd på vägen.

Simon använder större exempel, bland annat hur Apple som bolag arbetar medvetet med varför. Apple “challange the status quo”. De berättar inte vad de säljer de berättar varför de finns. Hur kan Apple ständigt kliva in i  nya områden och lyckas? Man började med datorer men har sedan gått över till musik, telefoner och gud vet vad nästa område blir. Man lyckas, trots att man egentligen är nya i området, få med sig kunden. Varför? Det är just det som Simon menar är svaret. Därför att man jobbar med “varför”.

Syftet

Tanken är inspirerande. Att utgå ifrån “varför” sätter inga gränser på exakt vad vi som organisation skall göra, leverera och hur vi ska göra det utan det handlar om ett syfte. Varför finns vi? Att kunna svara på den frågan är viktig för organisationer inte minst utifrån ett motivationsperspektiv. Vad är det vi som organisationer strävar efter och vad är vårt högre syfte.

Människor har ett intresse av att vara delaktig i något som är större än sig själva och här kan ett “varför” spela en viktig roll.  Men även från ett stressperspektiv så beskriver man vikten av att vara del av ett sammanhang och att känna sig trygg i sin situation och i sin roll.

Simon Sinek är en kille som på något sätt lyckas verbalisera detta på ett fantastiskt sätt.

Tack Simon för ditt bidrag och tack för din förmåga att sammanfatta och förtydliga något så viktigt. (Synd att du inte pratar svenska och kan förstå denna hyllningstext :-))

Vill ni läsa mer om hur jag har resonerat kring Ledarskap1s varför, hur och vad (har dessutom lagt till vem) så läs detta inlägg.

Vill du köpa boken så finns den

Pocket:

Adlibris

CDON

Bokus

Inbunden:

Adlibris

Bokus

1 reaktion på ”Varför jobba med varför? – Recension av “Start with Why””

  1. Pingback: Hur hittar du ditt varför, ditt hur och ditt vad? - Ledarskap1.se - Hållbart ledarskap

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.