Motivation enligt Drive av Daniel Pink

Motivation enligt DriveMotiverande om motivation med Daniel Pink

Motivation är något som alltid fascinerat mig. Vad är det som får oss att ticka, vad är det som gör att just jag blir motiverad? Det var för ett antal år sedan jag fastande för ett av RSAs animerade föredrag om motivation. Jag tänkte inte då på vem som pratade men jag gillade verkligen innehållet. Det var något jag tänkt på själv, just kärnan kring motivation.

Under förra året när jag gjorde en mindre genomlyssning av föredragen inom Ted talks så fastande jag återigen för en föreläsningen om motivation. Det var då jag kopplade ihop Daniel Pink med RSA och sedermera boken Drive.

Så när jag under försommaren plöjde igenom Drive blev jag verkligen inspirerad. Den är fantastiskt rolig och intressant att läsa.

Olika typer av motivation

Daniel skriver bland annat i boken om den forskning som gjorts under lång tid kring hur olika typer av belöningsformer fungerar för vår motivation. Motivation delas upp mellan inre och yttre motivation (intrinsic och extrinsic motivation). Den yttre motivationen handlar om saker vi gör för att få en belöning eller undvika ett straff.  Den inre motivationen handlar om att vi gör saker av ett eget intresse eller av en egen glädje att få utföra uppgiften.

Forskningen visar att monetär belöning till och med kan vara hämmande för vår förmåga att lösa problem. Vi blir enligt forskningen mindre benägna att tänka utanför den berömda “boxen” så fort någon form av monetär belöning hägrar på andra sidan. Det är även så att vår vilja att lösa problem endast för vår glädje och passion för just problemlösningen även den hämmas av att vi har utlovats monetär belöning.

Vad är det då som skapar motivation?

Daniel ger i boken en mängd olika exempel på hur vi reagerar vid olika typer av belöningar. Han försöker förklara vad som verkligen motiverar oss just när det gäller mer problemorienterade uppgifter som kräver vår kreativitet. Han menar att här får vi vår motivation främst från tre delar, autonomy, mastery och purpose, fritt översatt, självbestämmande eller autonomi, kompetens och samhörighet.

Det skapar dock ganska stora utmaningar för våra organisationer inte minst med tanke på hur vi idag arbetar med lön som belöningsform.  Så hur borde vi göra då?

Drives recept för att skapa en motiverande miljö för vår personal handlar alltså om helt andra saker än lön. Människors inre motivation skapas av att vi kan få arbeta i en mer självbestämmande miljö, att vi ger vår personal spännande och utvecklande uppgifter samt att vi skapar ett sammanhang och ett syfte för deras ansträngningar.

Just det här med sammanhang och syfte är dessutom något som nämns inom stressforskningen som en viktig faktor för att skapa en bra arbetsmiljö för vår personal. Detta är givetvis något som jag brinner lite extra för. Vill ni veta mer om detta så rekommenderar jag fortsatt läsning kring KASAM begreppet.

Sammanfattningsvis vill jag bara säga, läs boken!

Ni kan hitta boken på:

Adlibris på engelska

Adlibris på svenska

Bokus

Nedan kan ni se såväl RSA filmen samt Daniel föreläsning på TED talks.

3 reaktioner på ”Motivation enligt Drive av Daniel Pink”

  1. Pingback: Varför jobba med varför? - Ledarskap1.se - Hållbart ledarskap

  2. Pingback: Ledarskap1 föreläser hos Ability Partner - Ledarskap1.se - Hållbart ledarskap

  3. Pingback: 5 frågor man kan svara på i en framgångsrik och frisk organisation - Ledarskap1.se - Hållbart ledarskap

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.