Hållbart ledarskap inbegriper att vara hållbar och att vara med och skapa hållbara förutsättningar i en organisation. Det är ett begrepp som alltmer börjar synas i media och i forskning. Vad handlar begreppet om och vad innebär det egentligen med hållbart ledarskap.  Kan man skapa hållbarhet utan att vara hållbar själv? Jag tänkte i det här inlägget prata om den ena delen inom begreppet dvs att vara hållbar.

Begreppet hållbart ledarskap

Det är härligt med nya begrepp. Det finns liksom inget uttalat facit om vad de egentligen står för, så man har möjlighet att skapa sin egen tolkning. Hållbart ledarskap för mig handlar om att vara hållbar och att vara med och skapa hållbara förutsättningar i en organisation.

Vara hållbar?

Att vara hållbar, vad handlar det om? Det är ju en bra fråga! Jag har ju personligen inte varit världsbäst på just det om definitionen handlar om huruvida jag har gått in i väggen eller ej. Handlar det om att vara en hållbar förebild så tror jag att jag idag har förmågan att vara just det. För det jag har lärt mig på min egen resa in och ut ur väggen handlar om att hitta egna strategier för hållbarhet.

För mig har det handlat om att välja bort, prioritera, reflektera och att analysera mig själv, mitt liv och mitt sätt att leva det. Jag har fått fundera kring mina egna värderingar, mina egna styrkor, min egen vilja och målbild och hur jag vill och kan ta mig i den riktningen jag vill och behöver. Jag har fått se mina egna riskbeteenden och fått fundera kring hur jag kan undvika att leda mig själv samma väg igen.

Så att vara hållbar handlar mycket om att vara en hållbar förebild och ha förmåga att få människor att själva hitta sina egna hållbara strategier.

Skulle någon kunnat stoppa dig?

Jag får frågan ibland (senast häromdagen) om “någon skulle kunnat stoppa dig från att gå in i väggen? ” Och svaret på frågan är givetvis det vet jag inte. Men min övertygelse är att jag absolut skulle kunnat hindras att springa på i samma tempo på samma sätt om jag bara hade fått rätt frågor i tid och att hade fått hjälp att reflektera. Att jag i samband med att mina barn kom till världen skulle fått frågan “hur tänker du på livet nu Johan?”

Jag var naiv och trodde att allt kunde och att jag ville att allt skulle flyta på som förr. Men jag hade ju precis tillfört de absolut mest viktiga, kravfyllda, tidskrävande och mest fantastiska tillskottet i mitt liv nämligen föräldraskapet. Hur kom det sig att jag inte valde att reflektera kring detta?

Idag är den här frågan central för mig fast i en liten annan tappning. Jag får inte tillföra saker utan att ta bort något annat. Jag måste reflektera oftare. Så att vara hållbar för mig handlar om att vara medveten.

Hållbara förebilder

Så hur blir vi hållbara förebilder som ledare? Dels genom att vara just förebilder. Gå och hämta barnen, jobba inte efter arbetstid (nej det räcker inte med att du struntar i att skicka mailen till morgonen efter), se till att få din träning, sätt gränser, säg nej, be om förväntningar, fråga varför ofta etc. Uppmuntra även dina kollegor, medarbetare, chefer att göra samma sak.

Jag har efter min utbrändhet insett och därför även skapat ett helt nytt bredare batteri av frågor som vi som ledare och chefer kan använda för att närma oss diskussionen kring hållbarhet på ett naturligt sätt. Det handlar delvis om att byta perspektiv på individen. Vi måste titta på helheten på ett helt annat sätt än vad vi gör idag. Vi måste även introducera styrkebegreppet mycket mer kraftfullt och fundera kring hur vi kan använda varandra så bra som möjligt. Där vi är starka får vi nämligen energi och när vi får energi så blir vi mer hållbara.

Summa summarum

Att vara hållbar handlar om att försöka efter bästa förmåga att vara hållbar själv.  Man har reflekterat, man reflekterar och försöker leva som man lär. Man visar genom sitt egna beteende och sina egna krav och frågeställningar att frågan är viktig. Hållbarhet är en naturlig del i vår relation till våra medarbetare och det är något som är lika naturligt att diskutera som mål och utbildningsbehov. Hållbarhet, genom diskussioner kring styrkor, värderingar, förväntningar, krav och stöd är dessutom något som givetvis skall finnas med i våra utvecklingsplaner och inte för att vi måste utan för att vi tycker det är viktigt på riktigt.

Vill du testa hur hållbar din organisation är?  Gör gärna vårt test för friska och framgångsrika organisationer

Vill du lära dina ledare eller din ledningsgrupp mer om hållbart ledarskap och inspirera kring hur vi skapar hållbara organisationer boka mig för en föreläsning eller en workhsop. Eller ladda ner mitt utbildningskoncept för friska och framgångsrika organisationer.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.