Hur hittar du ditt varför, ditt hur och ditt vad?

varför

Forskningen visar att ett tydligt syfte är viktigt för friska och framgångsrika organisationer. I dagens inlägg visar jag hur jag har resonerat när jag har letat efter mitt eget bolags varför, hur och vad. Jag har utgått ifrån Simon Sineks tankar kring vad han kallar “the golden circle” och jobbat utifrån detta. Jag låter er följa med i mitt eget resonemang och min egen slutsats. Har ni tankar kring det jag skriver, kommentera gärna.

Varför, hur och vad?

Jag har tänkt och tänker fortfarande mycket kring varför Ledarskap1 finns. Jag har startat Ledarskap1 utifrån min egen vision om ett samhälle där ett hållbart arbetsliv skall vara en självklarhet. Jag tror även att friska organisationer långsiktigt är de mest framgångsrika.

Det är från den här visionen och övertygelsen jag kommer att jobba. Att skapa ett samhälle där vi tillåts må bra på jobbet för att det föder framgång.

Exakt vad jag skall göra spelar egentligen mindre roll. Just nu handlar det om ledarutveckling och coachning, jag föreläser kring ledarskap och min egen resa men det skulle kunna vara projekt av olika former. Till exempel åka runt i skolor och prata om självkänsla. Skapa en viral kampanj kring människors egenvärde. Hyra Globen och göra ett enormt event kring den psykosociala arbetsmiljön. Vad vet jag? Det jag vet är att jag kommer att göra saker därför att jag vill skapa bättre förutsättningar för individer att må bra på jobbet och i livet och genom det skapa framgångsrika och lönsamma organisationer.

Hur skall jag göra det?

Hur skall jag kunna lyckas med detta, ganska ambitiösa, syfte? Vad är det jag kan använda i min person och i min erfarenhetsbank som gör att just jag kommer att kunna bidra på ett bra sätt? När det gäller mitt “hur” så kommer det att byggas kring min erfarenhet som chef, ledare och personalansvarig i kombination med min erfarenhet av att faktiskt ha gått in i väggen och vidare. Det kommer även präglas av mina styrkor som person och mina egna värderingar. Inriktningen jag valt är ledarskap, eftersom det börjar där.

Ledarfilosofi

Jag har alltid haft en ledarfilosofi som bygger på en stor tro på människan. Individen och dennes förmåga är för mig fascinerande. Speciellt när man till slut inser att man faktiskt sitter vid rodret själv.

Man behöver ge sig själv tiden att reflektera över sitt eget varför. Den resan är inte helt lätt och för mig så krävdes det tyvärr ett ganska bryskt uppvaknande.  Min krasch tvingade mig att börja analysera vad jag är bra på, vad jag kan och vill vara stolt över.

Så vad kan jag då?

Nu kommer jag till något jobbigt. Jag skall berätta vad jag är bra på! HJÄLP! Min inre röst säger till mig “alla kommer tycka att du är en dryg jäkel” men för en stund skall jag försöka bortse från denna röst. För någonstans så är det just detta som är så viktigt för alla att fundera på. Vad är mina styrkor och hur kan jag använda dessa i mitt liv? Det är så otroligt tydligt när människor får vara i sina “styrkezoner”. Man känner det liksom i hela rummet och man ser det inte minst i personens ögon.

Jag trivs när jag står på en scen. Jag gillar det. Jag gillar kicken av att ha allas ögon på mig.  Jag vet att jag under den stunden verkligen måste vara här och nu och ge mitt allt för att det skall bli bra. Den typen av situationer får mig att känna mig levande. Det kommer inifrån, jag är sann mot mig själv och jag gör något jag älskar att göra och då märks det.

Vad har jag mer? Jag tror att jag har lätt för att nå andra människor, att få kontakt och förtroende. Det här är bra egenskaper både som ledare, mentor, coach och som utbildare. Det här är egenskaper jag kommer att använda.

Det handlar även om att ha kul på vägen. Jag gillar att skratta, skoja, retas och att ha roligt. Det är viktigt att skratta i livet och det är viktigt att inte ta sig själv på för stort allvar.

Hjälpa andra

Jag gillar att hjälpa andra. Om jag genom att föreläsa, utbilda ledare, vara mentor eller coach kan förhindra att en enda person bränner ut sig så är jag nöjd. Om jag kan hjälpa en organisation till att bli friskare så mår jag bra. Om jag dessutom kan vara delaktig i att skapa ett sundare, mer humant ledarskap som bygger på förtroende, tillit och tydlighet så är det drömmen.

Jag har även funderat brett kring vad det här med “att hjälpa andra” betyder för hur jag skall driva verksamheten. Har jag konkurrenter egentligen, eller har jag bara kollegor?

Kollegor, konkurrenter eller “konkollegor”

Ledarskap1s syfte är att bygga ett samhälle som främjar individens välmående i arbetslivet. Då borde ju alla andra med samma syfte vara kollegor, eller? Det finns idag som “tur” är ganska många som pratar om sina erfarenheter av psykisk ohälsa och använder detta för att göra gott. För mig är dessa personer inspirationskällor och kollegor inte konkurrenter.

Johan Book som pratar strategi, utbrändhet och slåss för samma frågor som jag. Dessutom äger han fullständigt på LinkedIn (måhända att jag är lite avundsjuk på alla likes och kommentarer:-)).

Den galet kreativa entreprenören Emanuel Nilsson som tidigt gick in i väggen men som har kommit ut på andra sidan och som nu, bland mycket annat, åker runt i skolor och organisationer och föreläser om sin resa. Fasen vad jag gillar att han är ute i skolor och jobbar det vill jag också ta tag i en dag.

Isabel Boltenstern, sportjournalisten som även hon gick in i väggen och som i sin videoblog öppet har beskrivit sin resa och sina lärdomar. Jag älskar hennes inlägg kring stress och tankar kring detta. Tack för de många igenkännande skratten.

Gamla kollegor som Per Lundevall som via Prestationspodden och sitt företag Grow Balance påvisar vikten av mindfulness i vardagen.

Vi kan ju, tillsammans med alla de andra som är ute och pratar om detta  ämne, göra skillnad. Samverkan och samarbete blir därför viktigt. Jag tror att min största konkurrent blir jag själv. Hur kan jag göra det jag gör lite bättre varje gång?  Jag vet att egen reflektion, nyfikenhet och forskning kommer se till att jag ständigt utvecklas. Just ständig utveckling är  en viktig del av mitt eget “hur”. Jag vill ständigt lära mig nytt och jag vill alltid vara nyfiken.

Till vem?

En aspekt som Sinek ibland får kritik för är att hans modell inte täcker in vem man vänder sig till. Jag tycker att kritiken känns relevant och kommer därför försöka besvara frågan utifrån Ledarskap1s perspektiv.  Jag kan känna att jag nästan blir lite rädd när jag tvingar mig själv att fundera på frågan. Svaret är i princip alla bolag som vill arbeta med sin organisation utifrån perspektivet, “vi vill ha en frisk organisation”.

Men om jag tvingar mig själv att bli ännu mer specifik så skulle jag säga att min inriktning kommer att vara mellanchefer och gärna i unga tillväxtbolag.

Varför dessa?

Anledningen till detta är flera. Jag upplever att mellanchefen generellt har en svår position utifrån ett stressperspektiv. Man är ofta klämd i en situation med höga krav och låg kontroll.

Det är även som mellanchef man ofta får sin första ledarroll vilket gör att den egna osäkerheten är stor och att förväntningarna, både de egna och omgivningens, är svåra att hantera.

Men varför tillväxtbolag? Dels har jag en lång egen erfarenhet inom tillväxtbolag och trivs i miljön. Men tillväxtbolagen är dessutom de bolag som så småningom växer upp och blir stora och viktiga i vårt samhälle.

Jag anser att det är viktigt att tidigt arbeta med ledarskapsfrågor. Plötsligt är organisationen i en situation där man måste börja utse mellanchefer. Här kan Ledarskap1 verkligen göra nytta genom att tidigt hjälpa till att etablera en grund för ett sunt och hållbart ledarskap. Jag kan dessutom fungera som ett stöd för organisationens ledare via mentorskap och coachning, något jag av erfarenhet vet är mycket effektivt i dessa tidiga skeden.

Vad bidde det då då?

Vad summerar allt detta ihop till?

Varför?

Ledarskap1 skall verka för ett samhälle där ett hållbart arbetsliv är en självklarhet och där vi inser att friska organisationer är de långsiktigt mest framgångsrika.

Hur?

Ledarskap1 skall genom samverkan, ett ständigt lärande och en stark tro på människan och hennes förmåga, kapacitet och potential hjälpa ledare och organisationer att vara friska. Jag skall genom min erfarenhet, som ledare och utbränd, på ett personligt, sant och humoristiskt sätt inspirera och utbilda ledare och organisationer.

Vad?

Ledarskap1 levererar utbildningar, mentorskap och coachning, föreläsningar, och förändringsprojekt.

Vem?

Ledarskap1 riktar sig till verksamheter som se välmående som en framgångsfaktor. Genom att utveckla ledarskapet och självledarskapet i organisationen vill man skapa det bästa förutsättningarna för en frisk  och framgångsrik organisation.

Huvudinriktningen är ledare och mellanchefer i svenska tillväxtbolag.

Så…

Vill du läsa mina tankar kring boken “Start with Why” så finns de här.

Vill du höra mer kring mina tankar hur man kan bygga hållbara och friska organisationer kontakta mig gärna.

 

3 reaktioner på ”Hur hittar du ditt varför, ditt hur och ditt vad?”

 1. Härligt perspektiv och initiativ Johan.
  Ska fortsätta och läsa dina andra tankar speciellt om “start with why”, en bok som jag läst 8-10ggr nu.
  Du ville ju ha lite kommentarer så Here goes 😉
  Jag fastnade vid ledarfilosofin och kände direkt att jag vill lägga till teamperspektivet. Helheten är större än summan av delarna. Att lägga ett bra pussel med de förutsättningar (team, direktiv etc) man har är en aspekt som jag själv tycker är fantastiskt spännande. Hur går dina tankar kring det?

  Nästa del. Vad du är bra på. Det är blygsamt av dig att säga att du är bra på scenen. Du är fantastisk på scenen. Du är självklar och tydlig och gör det du gör med självförtroende och pondus. Så där som man själv vill kunna vara inför ett hav av människor.

  Ska bli intressant att följa dig framåt.

  1. Teamet är superintressant. Jag har tänkt ganska mycket på det sättet vi bygger team på idag, dvs efter roll snarare än individ. Tycker det är viktigt att fundera mer kring vilka individer vi sätter ihop. Vem är bra på vad? Hur kan jag använda den här personen på bästa sätt. När fungerar Kalle bäst och vad trivs Ingrid med för situation. Upplever att vi i bemanning ofta gör det för lätt för oss. Vi tar för givet att vi har ett gäng pusselbitar som ser lika dana ut, men det har vi ju inte. Tar vi in den dimensionen, olikheten, så kan vi verkligen skapa team där 1+1=3 eller varför inte 4! Att sen jobba med tydliga “varför” i varje del skapar den dynamik och riktning som skapar glada motiverade och engagerade team.

   Tack de fina orden kring mig som talare. Jag rodnar lätt 🙂

 2. Pingback: Varför jobba med varför? - Ledarskap1.se - Hållbart ledarskap

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.