Vi har en pågående stressepidemi som breder ut sig mer och mer. Enligt Gallup uppger 85 % av de anställda att de är oengagerade på jobbet. Vi har en hel generation som är “fräcka nog” att skrika efter mening och balans i livet! Det kanske är dags att tänka om!

Inga lätta lösningar

Jag tror att vi måste inse att det inte finns några lätta lösningar på detta problem. Vi kommer inte kunna lagstadga oss ifrån stressen. Vi kan inte belöna oss till engagemang och prestation och det räcker inte med att driva ett bolag baserat på att vi vill göra så här mycket vinst eller öka vår omsättning med si och så mycket.

Vi måste tänka stort och unikt för att hitta framtidens lösningar. Vi måste acceptera att vi inte vet och kan och förstår utan att det enda sättet vi kan nå ett resultat är att experimentera och sedan vara medvetna på resan. Att vi måste ta in den totala komplexiteten vi lever i även fast det är stort och jobbigt och ibland kan kännas hopplöst. För det är faktiskt då vi tar oss framåt. 

Vi måste tänka nytt

Det är inte konstigt att människor är oengagerade och mår dåligt om man tvingas jobba i system och miljöer där det fundamentala förutsättningarna inte har uppdaterats på hundra år. Vi är inte i ett industrisamhälle där produktionsresurserna var maskiner, så vi kan inte bygga organisationer som är anpassade efter detta. Visst vi pratar om nya ledarskapsstilar och sätt att styra och leda på. Men i de flesta fall så landar vi i en hierarkiskt styrd organisation organiserad i silos med aktieägarvärdet som det huvudsakliga fokuset. 

Det är varken effektivt, friskt eller speciellt engagerande. Dessutom så är det inte lönsamt för varken samhället, organisationen eller individen. Det är dags att våga släppa på kontrollen, prestationsångesten och börja lita på varandra.

Inte politik utan medmänsklighet

Det här handlar inte om politik utan att vi måste inse att vårt samhälle har förändrats och med det så behöver även våra sociala strukturer och krav utvecklas och förändras. Det kanske inte är hållbart att alla skall jobba 100%, ha tre barn, driva det egna varumärket på fem olika sociala medier samtidigt som vi skall prestera lika bra som summan av de bästa stunderna av våra tio mest effektiva vänner.

Vi behöver inse att vår värld är komplex och med det behöver vi strukturer som är anpassade efter detta. Vi måste förstå såväl i våra organisationer som i samhället i stort att vi kan inte göra allt samtidigt. Vi kan inte driva all förändring på en gång eller ignorera att vi lever i en struktur där vi är beroende av varandra.

Nya tider

Vi behöver börja gå åt ett annat håll än dit vi är på väg. Vi behöver samhällsmedborgare som höjer blicken och bryr sig om varandra, vi behöver organisationer som kommunicerar varför de finns, vi behöver ledare som litar på och ser individens kapacitet och potential och vi behöver inse att vi inte är egna öar utan att vi är beroende av varandra och varandras kapacitet.

Vad vi behöver är ett genuint engagemang för vårt eget välmående, för vårt samhälle och för våra organisationer. För att nå det så krävs det förändring!

Vad behöver vi?

 • Vi behöver fler styrelser som ställer krav på höga engagemangstal då engagemang ökar avkastningen på kapital.
 • Vi behöver fler verkställande direktörer som ser till att ledarna i organisationen har rätt förutsättningar att leda.
 • Vi behöver fler ledare som tar undan hinder för personalen så att personalen kan få glänsa och skapa värde.
 • Vi behöver medmänniskor som ser varandra i vardagen och som bryr sig om varandra på riktigt snarare än den senaste posten på instagram.

Kort sagt vi behöver förändring.

 

Vill ni höra med om hur vi med hjälpa av Agila värderingar och principer kan förändra hur vi leder och driver organisationer och börja agera i linje med den komplexa omvärld vi lev i? Boka mig.

3 reaktioner på ”Det krävs en revolution”

 1. Bra och intressant inlägg!!
  Skulle vilja borra mer i engagemanget utanför jobbet. Hur får vi till en hållbar helhet?? Som du skrev hur ska man hinna med barn, husrenovering, socialt umgänge, träning, Instagram osv osv och samtidigt vara 100% engagerad på arbetet? Engagemanget i arbetet funkar oftast men däremot har många svårt att få ihop helheten är min erfarenhet. Var går gränsen mellan arbetsgivarens arbetsmiljöansvar o medarbetarens ansvar att skapa en hållbar livssituation där man orkar vara engagerad i alla delar av livet?
  Spännande och svåra frågor i vår tid. /Anna

  1. Hej Anna
   Det där är en mycket bra fråga. Som vanligt finns inga enkla svar men det finns några saker som jag tror att vi kan göra. Dels så handlar det om ett ledarskap som ligger nära invdividen och där man diskuterar dessa frågor. Man tittar på helheten och diskuterar detta öppet och ärligt. Vi måste från ett arbetsgivarperspektiv ta ett helhetsperspektiv på vår personal annars fungerar det inte.

   Sen så måste vi skilja på engagemang och ambition. Jag tror att mitt problem, som gammal utbränd, ofta har varit överambition snarare än överengagemang. Min ambition måste jag jobba med jämt och mina chefer, ledare, kollegor behöver hjälpa mig.

   Forskningen visar dock att metoderna som vi jobbar med kring engagemang sammanfaller och är en viktig del i att skapa förutsättningar för friska organisationer. Det gäller bara att inkludera begrepp som hanterbarhet och stöd i diskussionen så tror jag att vi kan hitta lösningar på såväl engagerade som friska organisationer.

   Tack för din fråga!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.