De senaste månaderna har jag haft den stora glädjen att få läsa en större mängd litteratur kring Lean och Agile. Jag tänkte att jag skulle sammanfatta mina intryck av ett par av de böcker jag har läst. Böckerna som kommer behandlas är Det Agila företaget, Management 3.0 och Riv Pyramiderna igen.

Management 3.0

Antalet böcker som är skrivna kring agilt är nästan oräkneliga. Som gammal ledare har Management 3.0 (av Jurgen Appelo) legat högt upp på min “att läsa lista” men jag har aldrig kommit mig för. I och med att jag valde den som kurslitteratur i den kurs jag skapade kring Agilt ledarskap så blev jag tvungen att läsa den, dessutom mer än en gång.

Management 3.0 är ett väldigt ambitiöst projekt. Den täcker verkligen helheten. Lite av allt finns med. Allt från komplexitetsteori (min nya kärlek) till målstyrning och förändringsledning. Som kurslitteratur så tycker jag att den fungerar bra framförallt kring agilt ledarskap. Ibland är dock boken lite väl högtravande och komplicerad och ibland så får man ett lätt självgott intryck av författaren. Inom vissa områden sammanfattar han ett antal teorier och lanserar sedan sin egen som inte alltid känns så väl underbyggd och dessutom ibland stjälper snarare än hjälper. Men som sagt som diskussionsunderlag i en agil bokklubb eller som kurslitteratur i en kurs om agilt ledarskap är boken otroligt bra då man får fundera kring det mesta.

Köp boken på:

Adlibris

Bokus

Det agila företaget – fiskstim eller supertankers i en dynamisk värld?

Det agila företaget (av Lennart Francke och Göran Nilsson) snubblade jag på via en recension i DN tror jag. Tänkte återigen länge att jag skulle läsa den och till slut så kom dagen. Den här boken sticker ut en del från övrig Agil litteratur, då den inte är skriven från ett IT bolags perspektiv. Just det gör den väldigt spännande.

Under perioder i boken så saknar jag kopplingen till det agila. Alltså vad Agile eller Agilt egentligen är. Jag saknade någon form av teoretisk referensram. Jag hade en väntande känsla hela boken, “snart kommer det, snart” men det kom liksom aldrig. Samtidigt så var det befriande. Boken har valt att fokusera på Agil styrning vilket är kul och på ett sätt mer användbart. Jag älskar bokens perspektiv då jag själv saknar användandet av Agilt utanför IT.

Tycker om hur man får följa ett lite mer otippat exempel i Handelsbanken och hur man implementerat Agila principer. Avsaknaden av budget, fokuset på målstyrning och hur man skapar autonomi via kontoren. Kul och inspirerande. Så återigen en helt klart läsvärd bok. Skapar lite nya perspektiv!

Köp boken på:

Adlibris

Bokus

Riv Pyramiderna igen – Tillsammans: så skapar du flyt och egenmakt med agile och lean

Riv Pyramiderna igen, eller som den numera heter i bokform Tillsammans: så skapar du flyt och egenmakt med agile och lean, (av Peter Antman) är något så ovanligt som en bok om agilt och lean på svenska (finns några till ). Nu är vi tillbaka i den trygga IT-vardagen igen. Peter har en verkligt stark pedagogisk förmåga och beskriver såväl lean och den agila verkligen på ett lättförståeligt och bra sätt. Jag gillar den historiska tillbakablicken och att Peter hela tiden hänvisar till sina egna erfarenheter från olika arbetssituationer.

Du får verkligen en bra och gedigen genomgång av väldigt många dimensioner av agile, både organisatoriska och metodiska. Efter att ha läst Management 3.0 så tycker jag att denna är lättare och nästan lika heltäckande. Så jag rekommenderar den varmt.

Köp boken här

Leanpub

Bokus

Adlibris

Prioritera, fokusera, leverera : din snabbguide till Lean, Agile, Scrum och XP

Den senaste boken jag läste var denna. Det är lite dryg 90 sidor lång och är en väldigt lättläst och översiktlig genomgång av Lean, Agile, Scrum och XP. Pedagogerna och författarna för denna bok hör hemma hos Crisp, det fina Agila bolaget som även huserar Henrik Kniberg och man märker att det ligger en massa erfarenhet bakom dessa herrars ord.

Boken är som jag sa lättläst men samtidigt väldigt bra. Den ger en lagom insyn i begreppen och blir aldrig tråkig eller tung.  Så letar man efter en bok som snabbt skapar en överblick och som ger en insyn i Lean, Agile, Scrum och XP så rekommenderar jag boken varmt.

Den här boken kan man hitta för gratis nedladdning hos Crisp

Men vill man ha den i fysisk form går den även att köpa på:

Adlibris

Bokus

 

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.