4 tips som minskar stressen för entreprenören

Att entreprenörens situation är stressad och pressad har vi läst i Breakits artikelserie kring entreprenörskapets baksida. Lösningen finns delvis på individuell nivå men vi glömmer ofta den organisatoriska och externa dimensionen och vad vi kan göra i och runt bolaget för att förebygga sjuka och stressade organisationer. 

Stress som entreprenör

Det är lätt att se vad som skapar stress i situationen som entreprenör. Den ständiga jakten på kapital, ensamheten, att möta både situationer, uppgifter och ansvar du inte ställts för tidigare. Man tvingas i bolagets tillväxtfas släppa en hel del av den kontroll man tidigare hade. Att i perioder inte alls uppleva någon balans mellan belöning och ansträngning. Dessa faktorer är alla delar som forskningen  (Antonovsky)  (Karasek & Theorell)  (Siegrist)  menar skapar stress.

Förutom de individuella förhållningssättet så kan du jobba med andra delar både i och kring organisationen för att skapa ”friskare” förutsättningar. Här kommer fyra tips som du kan göra i och kring din organisation för att minska den egna stressen.

1. Se till att du har ett starkt stöd omkring dig

En del för att minska stressen är att skapa ett stödsystem omkring sig. Det kan handla om en styrelse som man faktiskt känner stöttar en och som kan ge en den trygghet man behöver för att lyckas.

Det kan även handla om att hitta mentorer eller kollegor som är i samma situation. Att kunna bolla och prata om sina utmaningar och få förståelse och inspiration är viktigt för hälsan. Ett starkt stödnätverk kan även fungera belönande genom bekräftelse och positiv feedback. Dessa faktorer är viktiga i känslan av balans mellan ansträngning och belöning.

2. Se till att situationen blir hanterbar genom engagerad personal

Se till att personalen förstår varför de är där. Att lyckas sprida den där känslan man har eller hade när bolaget startades. Att berätta historien, skapa emotionella kopplingar till bolaget och få människor och känna att det är viktigt. Om man lyckas med detta så kommer man se en helt annan form av motivation och ett helt annat engagemang i bolaget.

Människor har en inneboende vilja av att vara del av någonting större (Pink).  Som grundare får man bara inte glömma att måla tavlan. I takt med att engagemanget ökar minskar pressen och stressen och känslan av ensamhet för entreprenören själv.

3. Satsa på rätt ledare

Att välja ledare som kompletterar en är viktigt. Se till att bygga ett team som fungerar och som tillsammans kan lösa uppgiften att driva företaget vidare. Gallups undersökningar visar tydligt på vikten av bra ledarskap inom en organisation både för att behålla personal men även för att skapa engagemang och lönsamhet.

Det är viktigt att fundera kring ledarskapet i bolaget innan man tillsätter sina ledare. Välj personer som trivs att leda, som vill vara förebilder och som verkligen bryr sig om företaget och personalen inte nödvändigtvis dem som är de största experterna.

4. Utbilda och introducera

I start-up bolagen är det många som får sin första ledarroll men det är sällan man introduceras till rollen vilket är konstigt. Se till att ledarna får det stöd de behöver i sin nya roll och se till att arbeta långsiktigt med att utveckla ledarna.

Sammanfattningsvis

  • Med hjälp av starkt stöd från styrelser, kollegor, andra entreprenörer, mentorer och dina egna ledare minskar du känslan av ensamhet. Att dela sina tankar kommer att vara avstressande och friskgörande.
  • Med ett tydligt varför får du med dig din personal på resan och skapar sammanhang, engagemang och motivation.
  • Med stabila ledare får du med dig personalen och skapar förutsättningar för bolaget att växa friskt och framgångsrikt.
  • Utbilda och introducera dina nya ledare

 

Vill ni höra mer om hur Ledarskap1 kan hjälpa er så tveka inte att kontakta mig.  Vill ni veta vad Ledarskap har gjort tillsammans med FEO Media  tveka inte att kontakta mig så skall jag berätta mer om det samarbetet samt hur vi skulle kunna hjälpa er.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.