Workshops inom agilt, lean, kanban, lean-startup och vattenfall

Praktiskt, upplevelsebaserad lärande är fantastiskt. Under det senaste året har jag haft glädjen att genomföra ett antal roliga, spännande och lärorika workshops. Ämnena vi har jobbat med har varit agilt, lean, vattenfall och innovation och förändring. Spelen passar för individer som skall introduceras för Agile. Det spelar ingen roll vilken roll man har VD, utvecklare, kravare, produktägare etc. Spelen passar till alla. Här finner du mer information om dessa övningar.

Snowflake game

Idag hade jag glädjen att för första gången köra en workshop jag varit sugen på att göra länge. Nämligen Snowflake game. Jag fick tipset från en av mina favorit agila-gurus, Viktor Cessan, för ett år sedan och nu till slut tog jag mod till mig och fick jag köra den.

I orginalövningen, som vi stulit/lånat från TastyCupcakes.org, får man öva på hur det är att jobba enligt en förenklad form av Lean Startup. Man får öva på att arbeta med kontinuerlig innovation och känna på hur det är att iterativt bygga på och utveckla en produkt. Det är en sjukt kul och lärorik resa där vi ständigt utmanas i hur vi på ett dynamiskt sätt kan tillåta att ständiga förändringar kan styra oss till en allt mer förfinad och lönsam produkt.

I den versionen jag körde låter vi samtidigt ett eller flera team arbeta utifrån en vattenfallsinspirerad metod för att skapa en kontrast mellan metoderna. Genom detta ser vi såväl fördelar som nackdelar med de olika processerna samt lär oss mer kring när och vad som krävs för att det skall fungera.

Vill du ha min dokumentation på svenska så hör av dig!

Pizza Game


En annan av mina favorit workshops är the Pizza Game. Denna är lånad av 42Agile och är en workshop som kan användas i lite olika sammanhang. Jag har kört den för att exemplifiera ständiga förbättringar, för att lära sig att jobba enligt Kanban men även som ett generellt exempel på agila metoder. The pizza game går i korthet ut på att vi i team stegvis lär oss att baka pizza (i papper) och sakta jobbar med att förfina processen i enlighet med Kanbans principer. Det brukar vara en rejäl ögonöppnare till problemet med Waste, hur en grupp arbetar bäst tillsammans, vikten av tydliga processer och ständig förbättring samt hur vi kan arbeta med agila metoder och i synnerhet Kanban.

 

Cynefin Lego Game

Sist men inte minst kommer här ett fantastiskt spel för att introducera och förklara komplexitetsteori ipraktiken. Även här har jag lånat av 42Agile. Spelet handlar om att ge deltagarna olika typer av mer eller mindre komplicerade och komplexa uppgifter för att sedan efter övningen reflektera över hur man går till väga för att lösa den.

Spelet blir en väldigt pedagogisk och bra introduktion till varför agila metoder funkar så bra i vissa situationer och vad det är i dem som gör att det fungerar. Man kan även blanda in hur specifika agila metoder stödjer olika situationer olika bra.

Så en liten pitch

Är ni intresserade av att spela något av dessa spel i er organisation. Kontakta mig så kommer jag gärna ut och kör med er eller så kan jag ge lite tips på hur ni går tillväga.

Kort sagt hör av er!

 

 

 

 

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.