Ibland har jag tänkt på att vi borde vända på våra liv. Alltså inte helt och hållet men lite grann. Jobbet vinner ju alltid. Det är alltid jobbet som får våra bästa timmar. Det här inlägget kommer handla om det och effekterna detta har samt vad vi möjligen skulle kunna göra åt det.

Just frågan att jobbet alltid kom först var något som påverkade mig extremt mycket när jag gick in i väggen. Samtidigt var det kanske det faktumet som räddade mig. Jag skall försöka förklara hur jag menar. Mitt liv innan jag träffade den där jäkla väggen två gånger (man skall alltid göra saker ordentligt så jag testade två gånger) var egentligen ganska enkelt.  Man gick upp, gick till jobbet, kom hem, kraschade i soffan, somnade, vaknade, gick till jobbet….. Ni vet så där som alla gör. Det där funkade ju rätt länge tills man träffade någon. Som tur var är ju denna någon ofta fast i samma ekorrhjul (även fast jag i mitt fall var arbetslös när jag träffade min fantastiska fru).

Hur ser målbilden ut?

Åren gick och till slut kom våra barn. Först ett, sedan två och så småningom tre. Redan vid två barn tyckte jag att det var lätt stökigt att få ihop det. Man hade ju inte tid med något på riktigt. Man stressade till dagis, för att sedan stressa vidare till jobbet, för att sedan stressa vidare till dagis igen, för att sedan stressa hem, för att sedan stressa fram maten, för att sedan svimma av i soffan med Netflix snurrande framför ögonen. Det var inte riktigt den bilden jag hade av hur mitt liv skulle levas.

När jag fick den där första pausen i denna pressade tillvaro insåg jag att familjen var det som jag faktiskt tyckte var viktigast. Ingen revolutionerande tanke i sig, men det som störde mig var att det som betyder mest fick den sämsta Johan. Jobbet vann ju liksom alltid. Så fort jag tog bort jobbet ur tillvaron så kunde jag vara den pappan och mannen som jag ville vara, men med jobbet samtidigt så löste jag det inte. Jag hade helt enkelt för lite energi kvar för att orka.

Vi måste orka lyssna och vara

Det gör ont i mig när människor omkring mig berättar att det är ingen som orkar lyssna på varandras dagar längre. Man kommer hem, lagar mat, och fastnar sedan framför en skärm. Vi måste hitta energi så vi orkar vara de föräldrarna och den livspartner vi vill vara. Då måste vi kunna hitta energi eller spara energi på jobbet så att vi orkar när vi kommer hem.

Grejen är ju dessutom att vi är många som värderar familjen högst och när vi inte känner att vi levererar där gör det ont. Då gör det ont på riktigt. Det går ofta emot våra innersta värderingar och ideal och att uppleva att man inte lever upp till dessa bränner långsamt ut oss.

Hur ska man göra då?

Att hitta lösningen på detta pussel är inte helt okomplicerat och jag är själv verkligen inte klar. Det handlar om massa olika delar. Men saker jag funderat kring är:

  • Hitta ett jobb som känns meningsfullt (det ger energi)
  • Jobba med sånt som är kul (då får du ofta energi)
  • Göra saker ofta som du är bra på (det kostar mindre)
  • Ge dig själv gåvan av att få reflektera och pausa
  • Inte göra allt till 100%. Gör det som du älskar till 120% och det du inte gillar och är dålig på till 70 % eller varför inte 50%
  • Förstå att listan aldrig, ALDRIG, kommer ta slut på jobbet, så gå hem
  • Inse att det alltid finns ett pris för allt och fråga sig själv om det verkligen är värt priset i relation till det som man tycker är viktigt på riktigt.

Vi behöver få tillbaka samtalet

Väljer vi några av de här punkterna, eller åtminstone en, så kanske vi får den där energin som behövs. Vi behöver helt enkelt vinna tillbaka energin för samtalet. Det är där vi hittar varandra men även lösningarna. Det är i dialogen vi blir kreativa och det är där vi blir sedda. Det är där vi lär oss att vara de sociala människor som har gjort vårt släkte så oerhört framgångsrikt. Men om vi inte längre har energin kvar till samtalet, vad blir vi då?

Se till att vinna tillbaka tiden, orken och energin. Se till att du har kvar energin till det som du tycker är viktigast och lägg den där. Jag vet att det är svårt och det kommer att kosta något, men det du får tillbaka är värt otroligt mycket mer.

2 reaktioner på ”När jobbet alltid vinner”

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.