workenv_smallPsykosocial arbetsmiljö? Det är verkligen inte ett ord som känns speciellt spännande. Ärligt talat kan jag knappt förstå hur jag kan ha valt att arbeta med något där själva ordet känns så tråkigt och oinspirerande.

Wikipedia förklarar begreppet att det inbegriper “arbetstagarnas psykiska hälsa och välmående”?

Den definitionen känns på något sätt som det inte rör eller påverkar organisationen.  Men vi vet vad psykisk ohälsa kostar organisationerna och samhället idag och vi vet även att fallen av psykisk ohälsa ökar lavinartat. Att detta påverkar våra organisationer och vårt samhälle är helt klart.

Men är det så tråkigt som det låter?

Områdena som påverkar vår psykiska hälsa och våra stressnivåer är i högsta grad spännande.

Det handlar bland annat om:

  • Motivation och motivationsteorier
  • Strategi
  • Målarbete
  • Förväntningar och feedback
  • Personlig utveckling

Det är områden som både är kul, utvecklande och utmanande att jobba med.

Hur då motivation?

bubbles 007_peVår motivation är viktig för vårt välmående det visar forskningen. Vad är det då som driver människors motivation och vad kan vi som organisationer göra för att skapa förutsättningar för vår personal att vara motiverade? Personligen anser jag visserligen att jag som chef aldrig kan motivera någon. Men att lära sig mer om vad som motiverar min personal och vad motivation är är en viktig del i att kunna arbeta med frågan. Som ledare och chef har jag möjligheten att inspirera och förklara och förtydliga och det i sin tur skapar förutsättningar för motiverade medarbetare.

Varför strategi?

Hur gör vi som organisationer för att individer skall förstå vad just de bidrar med i det större perspektivet och hur förklarar vi vart vi är på väg. Det här handlar om att skapa en begriplighet för vår personal för att man som individ skall förstå sin organisation. Detta är en viktig del för att vi skall trivas på jobbet. Här kommer strategi och strategisk planering in som ett verktyg. Vår förmåga att förklara och sprida vår strategi på ett tydligt sätt är viktigt. Gör vi det bra så kommer de förändringar som våra organisationer går igenom ibland till och med att kännas logiska.

Hur menar jag målarbete?

Att arbeta med sin målbild och sina mål  ökar den egna förmågan att se hur mina egna handlingar och val påverkar min utveckling. Det visar även hur min egen utveckling och hur jag som individ vill och kan bidra till organisationens framgång. Det skapar inte bara begriplighet utan även en behaglig känsla av att jag kan och har makten att påverka mitt liv.

lovebomb_6Förväntningar och feedback

Givetvis handlar det även om förväntningar och hur de ser ut. Här är min upplevelse att personalens egna förväntningar på sig själva ofta är högre än omgivningens (så var det i alla fall för mig). Problemet är att om vi aldrig verbaliserar vad vi som organisation förväntar oss så är det svårt att se det gapet.

Ett fantastiskt verktyg i det är arbetet med feedback. Varför inte fokusera på positiv feedback som vi vet både skapar motivation och ger oss riktning och kan förstärka våra positiva beteenden snarare än att fokusera på det som är dåligt. Det måste givetvis finnas utrymme för båda två men låt oss börja med att fokusera på det positiva.

 

Sammanfattningsvis

Att få arbeta med det här frågorna det är kul och inspirerande och det handlar om starkt ledarskap och chefskap mer än någonting annat. Hur jag behöver vara som chef för att kunna skapa en miljö där människor mår bra.

Det handlar även om självledarskap och reflektion. Att vi uppmuntrar människor att reflektera och ta ansvar över sin egen utveckling. Att vi funderar på var våra styrkor ligger, hur våra värderingar ser ut och om jag som individ passar in i den miljö jag verkar.

De här frågorna är grunden till varför jag en gång i tiden valde att bli chef.

Men kommer någon och pratar om den psykosociala arbetsmiljön så känns det plötsligt inte så inspirerande, i alla fall inte för mig. Jag vill jobba med frågor som ger energi. Vi behöver ett nytt begrepp för att sälja området såväl till chefer som organisationer.  Ämnet är inte bara hett och viktigt det är dessutom spännande att arbeta med.

 

Funderar du på vad ni kan göra för att proaktivt arbeta med den psykosociala arbetsmiljön?

 

 

1 reaktion på ”Vadå psykosocial arbetsmiljö?”

  1. Pingback: Hur hittar du ditt varför, ditt hur och ditt vad? - Ledarskap1.se - Hållbart ledarskap

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.