Därför måste vi ta hand om våra ledare

Jag har under det senaste åren haft den stora glädjen att få arbeta med en mängd unga duktiga ledare. Det finns få saker som är så inspirerande som att få diskutera ledarskap med nya ledare. Man inser så tydligt i dessa sammanhang hur komplext det kan vara och hur viktigt det är att ha någon att bolla med och fråga. Det är inte lätt att vara ny som chef.

Ledarskap kan vara betungande och kännas stort

Företag och organisationer måste förstå vikten av att introducera och fånga upp sina nya ledare. Det finns få arbetsuppgifter och ansvar som kan kännas så inspirerande som att få sitt första ledaransvar. Samtidigt så finns det få roller som har så mycket förväntningar och ideal kopplat till sig.

Att ställa frågan, ”Vad är en bra ledare?”, brukar ofta generera en otroligt lång lista av egenskaper och förmågor. Dessa egenskaper kan ganska snabbt landa som egna förväntningar och sedermera krav på sig själv.

Min egen erfarenhet

Jag minns själv när jag fick mitt första chefsjobb. Jag blev teamlead för front-end-utvecklarna på det bolag jag jobbade då. Jag kommer ihåg hur nervös jag var, både för ansvaret och hur jag skulle klara av det. Jag hade ju under åren byggt upp en bild av den perfekta ledaren och hur skulle jag klara av att bli den.

Jag hade gjort en lång lista i mitt huvud av alla bra egenskaper mina tidigare chefer och ledare hade haft och skapat en drömperson av allt detta. Det var dit jag skulle, det var den ledaren jag skulle bli! Jag hade helt glömt att denna drömledare var en summering av ett tiotal personer.  Jag struntade dessutom i mina egna förutsättningar och styrkor vilket inte gjorde min prestationsångest mindre.

Som tur var så satsade min dåvarande arbetsgivare på en utbildning för alla ledare på bolaget. Under den här utbildningen fick vi dels teoridagar som blandades med övningar men vi fick även en mentor/coach att bolla med. Vi gjorde dessutom en väldigt enkel “360” där jag för första gången i mitt liv konfronterades med hur jag uppfattades som ledare vilket var otroligt nyttigt.

Utgå ifrån dig själv

Jag insåg att jag måste utgå från mig själv för att hitta min målbild. Vem är jag, vad är mina styrkor? Vilken ledare vill och har jag förutsättningar för att vara? Det är först efter den analysen jag kan hitta mitt framtida jag som ledare med rimliga förväntningar på mig själv.  För det är så klart att jag vill lyckas om och om igen i mitt ledarskap. Förutsättningen är dock att jag är sann mot mig själv och min egen person.

“Everybody is a genius, but if you judge a fish by its ability to climb a tree, it will live its whole life believing it is stupid.” – Albert Einstein

Använd varandra

Som ledare, oavsett om du är ny eller gammal i gamet, se till att bygga upp en grupp med kollegor som du kan bolla med och använda dig av. Som ny chef är detta om möjligt ännu viktigare, när du ibland kan drabbas av en känsla av otillräcklighet. Då brukar det vara skönt att höra att någon annan känner likadant, alternativt kan hjälpa dig att hitta en väg framåt.

Känslan av att inte vara ensam i sina frågeställningar och få stöd i stunder av såväl motgång som framgång är otroligt viktigt, vare sig du är en rutinerad ledarräv eller helt ny på jobbet. Så se till, om det inte redan finns på arbetsplatsen, att skapa sammanhang där man kan få diskutera just utmaningen i att vara ledare. Man är inte en sämre ledare om man vågar visa att man inte kan eller inte förstår, utan tvärtom.

Se till att använda dina kollegor i sammanhang där du kanske inte är så stark, och se till att hjälpa dina kollegor i sammanhang där du är stark. För det är så vi blir kompletta. Genom att lösa uppgifter tillsammans. Genom att vi ibland använder mina styrkor och ibland dina.

Svårt och utmanande att arbeta med människor

Man kan faktiskt se i statistiken att personer som arbetar med människor generellt upplever att jobbet är mer psykiskt utmanande. Det gör det ännu viktigare att vi tar hand om varandra. Att vara ledare är ett stort ansvar och det kan kännas tungt och annorlunda.

Jag kan inte låta bli att citera en person som tidigare varit utvecklare och när han klev in i en ledarroll plötsligt utbrister

” Människor, det är ju en helt annan form av bugg!”

Därför…

Människor är en helt annan form av bugg och att jobba med människor är både fantastiskt och utmanande. Det kräver att man får tid att tänka, bolla och återhämta sig.

Om vi inte ser till att utveckla och ta vara på ledarna i våra organisationer så kommer ingen ta vara på medarbetarna heller. Så en satsning på ledarna är en satsning på en frisk och framgångsrik organisation.

 

Är ni intresserade av ett introduktionspaket för era ledare kontakta mig gärna. Jag har ett beprövat upplägg som jag vet fungerar. Ledarskap1 satsar på att bygga starka, hållbara och mogna ledare.

 

Ledarskap1 verkar för ett samhälle där ett hållbart arbetsliv är en självklarhet och där vi inser att friska organisationer är de långsiktigt mest framgångsrika.

1 reaktion på ”Därför måste vi ta hand om våra ledare”

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.