Sluta misslyckas! Jobba agilt i era förändringar


Vi är för dåliga på att driva förändringar. Statistiken visar att 70% av våra förändringar inte når önskad effekt. Vi måste hitta nya sätt och verktyg för att lyckas oftare, som vi gör nu fungerar inte.

 Mjukvaruindustrin var i samma situation för ca 20 år sedan och i den vevan föddes den Agila rörelsen. I den här artikeln beskriver Catrin Brodin, egenföretagare och författare inom förändring, tillsammans med Johan Victor, egen företagare inom Agilt ledarskap, hur vi med hjälp av Agila principer och värden kan driva förändring på ett mer lättrörligt och effektivt sätt.

Förändringsförmåga som konkurrensmedel

Det pratas mycket om förändring just nu, både i form av det stora spöket, digitalisering men även generellt om förändring i olika former. Vi kan krasst konstatera att förändring är idag snarare ett normaltillstånd än ett initiativ som kommer då och då.  Det här gör att en organisations förändringsförmåga blir ett reellt konkurrensmedel.

Trots det så läser vi ständigt om misslyckade förändringsarbeten och hör om organisationer där man inte tar sina förändringsinitiativ på allvar.

Varför misslyckas vi?

Varför blir det så här? Efter att ha jobbat länge i och med förändringsarbeten är vår spaning denna:

 • Vi pratar för lite om ”varför” vi gör våra förändringar
 • Ledningens engagemang för förändringen är bristfällig
 • Vi gör för många förändringar samtidigt
 • Vi saknar en strukturerad approach

Vi behöver tänka om hur vi driver förändringar

För att lyckas i våra förändringar behöver vi tänka nytt, bort från traditionella metoder och tankesätt. Vi behöver hitta ett mer lättrörligt förhållningssätt som är anpassat för att hantera kontinuerlig förändring och som dessutom är tillräckligt flexiblt för att anpassas efter varje enskild förändrings behov. Vi tror att vi kan få hjälp ifrån den Agila världen.

Vad är Agile?

Ordet Agile kommer ursprungligen från mjukvaruutveckling. Det är ett förhållningssätt som baseras på 4 värderingar och 12 principer som vi ytterst slarvigt skulle kunna sammanfatta på följande sätt. Vi fokuserar på leverans, värde och effekt. Vi anser att teamen och organisationen sitter med svaren. Vi tror på leverans genom korta iterationer. Vi levererar och lär kontinuerligt. Vi har alltid kunden och beställarens behov i centrum. (Den nyfikna kan läsa hela det agila manifestet här).

Metod för agil förändringsledning

Nedan film visar ett exempel på hur en agil förändringsprocess skulle kunna se ut. I den första iterationen börjar vi med att definierar vårt ”Varför”, våra initiala effektmål, vår intressentanalys (om en sådan behövs) samt slutligen vårt scope dvs vår förändringsbacklogg.

Sedan fortsätter förändringsresan genom att vi i varje iteration planerar, genomför, levererar och utvärderar. Inför varje ny iteration gör vi en omplanering baserat på det vi lärt oss och bestämmer vad som skall gå in i nästa iteration. Sedan fortsätter vi så till dess att vi upplever att de förändringseffekter vi då vill uppnå är uppnådda.

Varför tänka agilt i förändringar?

Ett Agilt förhållningssätt adresserar just det sakerna som vi upplever är orsaken till att vi misslyckas i våra förändringar.

 • Genom att fokusera på de effekter vi ska uppnå och att hela tiden ställa oss frågan vad är viktigast nu blir vårt ”varför” tydligt och levande genom hela processen.
 • Genom att ha ett beställarfokus (beställarna oftast ledning) i processen skapar vi förutsättningar för gott och nära samarbete med våra beställare och ledning
 • Genom att arbeta i korta iterationer och hela tiden fokusera på det som ger mest värde skapar vi förutsättningar för att prioritera och kan undvika att vi gör för mycket samtidigt
 • Genom att bygga in ett lärande i arbetet och hela tiden utvärdera vad vi gör och hur vi gör det, skapas en lättrörlighet som krävs för att kunna driva förändringsinitiativ effektivt.

Tänk om vi skulle våga förändra hur vi väljer, initierar, designar och genomför våra förändringar. Vi tror att vi genom ett mer Agilt förhållningssätt skulle sluta misslyckas lika ofta i våra  förändringar.

Intresserad av att veta mer om Agil förändringsledning

Vill du ha en mer detaljerad genomgång av hur ni kan jobba med Agil förändringsledning kontakta oss gärna. Är ni intresserade av att se de webbinarium vi höll i ämnet den 29 november maila oss så ser vi till att ni får tillgång till detta.

Agile4Change är ett samarbetsprojekt mellan WAY och Ledarskap1 i syfte att hitta ett mer lättrörligt sätt att driva förändring på. Samarbetet syftar till att inspirera och stötta organisationer att skapa mer lättrörliga och effektiva verktyg för att driva förändring.

 

2 reaktioner på ”Sluta misslyckas! Jobba agilt i era förändringar”

 1. Hej duktiga Johan och Catrin. Tänkte tipsa om mer framåtlutande sätt att beskriva agilt i stället för agila manifestet. Idag när många organisationer har kännedom agilt behöver man inte uttrycka motståndet som fanns i vattenfall dvs det ena framför det andra. I stället finns Modern Agile och Heart of Agile. Jag har hjälpt Arbetsförmedlingen i deras förflyttning och då har vi först jobbat fram Varför och Vad. Nu tänker vi Modern Agile som tillståndet vi vill vara i medan vissa delar i Vad (tex att få till beslutsfattande på rätt plats eller rätt kompetens för andamåmet i stället för roller) är förutsättningar för att ta oss till tillståndet. Sen måste man kontinuerligt förfina. Modernagile.com.
  Ett annat tips är också Agile fluency model. Den är bra att använda bär man pratar med chefer och ledare. Ta en titt på den med. Mkt bra verktyg som kan ge en extra dimension i förändringsledning. Mitt sista tips är Certified agile leadership (CAL I) med Pete Behrens. Jag har gått den själv första gången de körde i Sverige. Den är ny hos scrum alliance. Crisp faciliterar den. På deras hemsida finns mer info. Den fokuserar på Att leda förändring och praktisk träning baserat på bl.a. SCARF. Så både det stora i att hjälpa organisationer bli agila men också på praktiska verktyg i coachande samtal som agil ledare ska kunna. Skulle vara jättekul att träffa er och prata mer. Ni har verkligen kickat igång era egna resor i resande fart. Livet som egen är härligt. /Sofia Hedlund

  1. Tack Sofia
   Kul att läsa om dina tankar! Jag gillar Agila manifestet som utgångspunkt då det var där det börja och det är därifrån allt har utvecklats. Jag tror att det fortfarande finns många organisationer utanför IT-världen som inte känner till Agile och vad det står för, därför gillar att börja från början. Men det är härligt och nödvändigt att följa hur området utvecklas. Kul att läsa nytt!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.