Reflektion och eftertanke är fantastiskt. Att få stanna upp och fundera på vad man lärt sig är inte bara en kick det ger en dessutom en massa nya perspektiv och viljan att lära mer. I detta inlägg delar jag med mig av vad min erfarenhet kring att vara lärare på en yrkeshögskola och vad detta gav mig. Jag berättar även varför jag tror fler skulle må bra av att dela med sig av sina erfarenheter i en värld där tempot är högt.

Vadå Yh skola?

Jag har under den senaste månaden arbetat som lärare på en Yh skola. Jag hade allvarligt talat inte en aning om vad jag kunde förvänta mig. Det jag visste var målen från skolan om vad kursen skulle uppnå och att jag skulle ha lektioner i ett visst antal timmar under den närmaste månaden.

När jag sa ja till uppdraget så var till och med målgruppen oklar för mig. Jag visste inte att det handlade om att undervisa för motiverade individer med ett åldersspann mellan 20 och 50 år. Jag var mer fokuserad på själva kursen.

Vad det i detta fall handlade om var en klass med helt nya kravanalytiker som skulle få sin första kurs. Den skulle ge en bred inblick i IT-världen och behandla allt ifrån organisation, digitalisering, övergripande systemarkitektur, utvecklingsmodeller samt vilka roller som finns i en kravanalytikers omvärld.

En kurs är ju bara en otroligt lång föreläsning eller?

Jag skulle plötsligt skapa en relevant och intressant historia baserat på de mål skolan hade ställt upp. Min första reaktion var “-herregud hur skall detta gå?” Sen började den kreativa processen.

Vad skulle jag vilja veta om jag var helt ny inom krav, och kanske till och med helt ny inom IT? Att få utgå ifrån sin egen erfarenhet och fundera igenom vad jag lärt mig under mina år inom utveckling var otroligt intressant. Jag tvingades gå tillbaka hela vägen till min akademiska historia och fundera kring vad det viktigaste var, som jag lärde mig där. Jag fick till och med öppna ett antal gamla böcker.

Jag fick fundera på vad för kunskap som hjälpt mig mest när det varit svårt, otydligt, eller bara allmänt rörigt. Sedan skulle “bara” allt detta landa i ett intressant, pedagogiskt och stimulerande upplägg. Det var svårt, inte minst för att det var första gången för mig. Men är det något jag lärt mig under mitt första år som egen företagare är att man inte få vara rädd för att göra saker för första gången.

Hur gick det då?

Nu sitter jag här och har precis rättat mitt livs första batch av tentor och jag är riktigt nöjd. Jag är nöjd med hur kursen gick och att innehållet blev så pass bra som det blev. Jag är stolt över feedbacken jag fick från studenterna. Jag är otroligt glad över att ha träffat dessa fantastiska människor och att jag fick möta deras engagemang i alla långa diskussioner. Vem kunde tro att man kunde spendera fyra timmar bara genom att ställa fyra frågor kring vad en organisation egentligen är, eller en hel dag kring fyra perspektiv av digitaliseringen? Inte jag i alla fall.

Vad var det nu jag ville ha sagt?

Det som jag skulle vilja att alla fick uppleva, var att känna att man faktiskt har lärt sig en hel massa genom åren. Det är fantastiskt med alla frågor man får, och alla svar man faktiskt har och hur man med hjälp av sina erfarenheter kan väcka till reflektion eftertanke och egen analys. Det har varit uppfriskande och stimulerande att damma av sin gamla IT-historia och lyfta fram den i ett nytt ljus.

Så dagens tips är:

Om du som jag har jobbat i ungefär 15 år, och sitter där och funderar på vad du egentligen kan och vad du har jag lärt dig. Ta chansen att föreläsa, undervisa och dela med er av er erfarenhet, för det är en kick du kan njuta av länge.

 

Vill ni veta mer om kursen eller kanske har en kurs som ni behöver en lärare till. Tveka inte att kontakta mig. Det här är en erfarenhet jag gärna gör om, var sig det rör sig om ledarskap, kommunikation, agila utvecklingsprocesseser, lean eller vad  det nu må vara.

2 reaktioner på ”Varför borde alla hålla kurs?”

  1. Låter som en riktigt rolig utmaning. Får mig att komma ihåg när jag ville bli lärare. Så glad att det går så bra för dig ?

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.