Kraften i drömmen är fantastisk. Låt oss drömma och gå i en riktning som gör det meningsfullt. Låt oss stötta varandra till att nå våra drömmar och uppnå våra mål. Låt oss våga säga högt det som våra hjärtan känner och vill och låt det styra oss istället för alla hinder, måsten och borden. Här kommer en liten berättelse från mitt liv på det temat.

En dag i vardagen

För ett par veckor sedan hade jag en heldag på temat mål i en av mina Yh-klasser. Den här gången så var det ingen energi i lektionen. Jag kände helt enkelt inte det där gunget man kan känna när en lektion flyter.

Vi gick igenom målhierarkier och pratade om resultatmål, prestationsmål, lärandemål och process mål. Sen jämförde vi dem och diskuterade hur vi bör utforma mål för att de skall vara effektiva.  Goal setting theory var den teoretiska grunden vi använde. Vi talade om vikten av svåra, specifika och meningsfulla mål. Vi pratade om hur viktigt det är med uppföljning.

Det var fortfarande ingen toppenergi i klassrummet. Det var otroligt frustrerande för jag tycker ju det här är roligt. För att bryta dödläget så försökte jag få igång de studerande med en övning. De fick fundera själva över sina mål. Jag gav dem en riktning i form av frågeställningen ”vad är ert mål med den här utbildningen?” De fick tio minuter på sig att fundera. Jag bad dem att måla målen så tydliga som möjligt gärna i färg och form.

Sen vänder det

Efter tio minuter var det dags för att gå igenom allas mål. Det blev ganska platt. Svaren blev ofta ”för att få examen”, ”för att klara tentan” helt enkelt lite energilöst. Till slut tröttnade jag. Då följer följande konversation:

– Så vad är ditt mål

– Jag vill få jobb.

– Ok du vill få jobb. Vill du ha vilket jobb som helst?

– Nej

– Vad vill du göra då?

– Jobba med Mode?

– Du vill jobba med mode. Vad roligt. Men vad är drömmen? Hur ser det ut på andra sidan? Om du tar bort alla hinder och ”går aldrig” hur ser det ut då?

Det blev tyst en stund och jag ser hur tjejen framför mig tillåter sig själv att sväva iväg till drömmen.

– Då har jag en e-handels butik som säljer kläder. Jag har också ett par fysiska butiker som jag driver. Jag lever mode.

Det blev knäpptyst i klassrummet och hela energin förändrades. Jag själv fick gåshud bara för att vi för en stund fick följa med i någons dröm. Det var magiskt. Med hjälp av den energin som föddes i rummet kunde vi gå vidare och börja om måldiskussionen från drömperspektivet och plötsligt så blev målen tydligare och mer färgglada. Vi pratade även om varför det är så jobbigt att uttala sina drömmar. Om risken att misslyckas, att framstå som dryg och att bli besviken.

Kraften i en dröm

Min hypotes är att drömmen är fantastisk och att den dessutom får oss att må bra. Vi har givetvis rätt att ändra våra drömmar och mål över tid. Men att känna att jag styr mig själv i en riktning som är meningsfull och viktig för mig är otroligt starkt. Ofta så kanske vi inte kommer hela vägen fram. Ibland för att vi i och med resan ser och lär nya saker och upptäcker nya perspektiv som gör att vår dröm eller målbild förändras. Men det gör ju inget. Resan är ju fortfarande meningsfull och om vår resa är meningsfull så stärks vi.

Vår förmåga att klara av tuffa perioder och stressiga situationer förbättras och dessutom så blir varje steg framåt mot drömmen en möjlighet för oss att fira en medveten framgång. Drömmen skapar faktiskt även fler valmöjligheter då vägen mot drömmen ofta är krokig, komplex och osäker. Vi måste göra val kontinuerligt och utvärdera effekten av dessa ofta. Det är ju svinkul. Jag blir plötsligt piloten, chauffören, kaptenen eller VDn i mitt eget liv.

Att uttala drömmar är lite läskigt, man utsätter sig själv för risken att inte nå fram, men kraften i en uttalad dröm är enorm. Du gör den tydlig för dig, du skapar möjligheter för människor omkring dig att hjälpa dig fram och jag lovar att du genom att uttala din dröm även inspirerar andra att göra det samma.

Måste vi alltid sträva

Nu menar inte jag att hela livet skall gå ut på att vi ska ta oss till något nytt hela tiden. Drömmen behöver ju inte vara ny tjänst, ett nytt hus eller en e-handels site. Det kan ju vara att flytta ut på landet med familjen eller att få lugn i tillvaron. Vi måste absolut vara närvarande i stunden och njuta av det vi har. Vi behöver andas för att landa, återhämtning för att orka och stillhet för reflektion. Men jag tror vi behöver drömma för att skapa riktning.

Så snälla, våga dröm, våga uttala din dröm och se till att börja gå i små, små steg framåt i den riktningen. Stanna upp, njut, reflektera och fira dina framsteg.

Tack till dig fantastiska student som vågade drömma på den lektionen och tack till dig du andra student som ett par dagar efter lektionen berättade om effekten av den, att du nu hade börjat damma av några av dina gamla drömmar som hade fastnat i byrålådan. Ett tack till mig själv för att jag inte gav upp och lyckades vända en medioker lektion till något som faktiskt gjorde skillnad.

Tack för att jag får vara med i era resor och tack för att vi tillsammans gör skillnad för varandra.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.