Nej, vi kan inte nöja oss med att det är individens ansvar!

Jag hör ibland att människor hänvisar “det här med att gå in i väggen” som individens eget ansvar. “Folk borde ju känna var gränsen går”, “man måste ju kunna säga stopp”,  “det är ju bara att fylla på med energi” etc. Jag kan av egen erfarenhet säga att det inte är så enkelt och jag börjar tröttna på den typen av diskussion. Vi som samhälle, organisationer och ledare kan göra massor för att förebygga, så låt oss göra det istället för att bara peka på individen. Det är skamfyllt nog för oss som är eller redan har gått in i den där väggen.

Det började med en kommentar

Jag läste följande kommentar på  LinkedIn och den fick mig att vilja lägga till en ytterligare dimension som jag upplever saknas i detta resonemang.

“Motivation börjar hos mig själv och jag ansvarar oxå själv för att är på rätt ställe, dvs det jobb jag blir motiverad av att ha och vara på. Är jag inte det spelar det ingen roll hur många chefer eller kollegor som är inspirerande runt omkring. Jag ansvarar oxå själv för min jobbhälsa, att känna vart min gräns går, säga nej, sätta stopp, avgränsa, be om hjälpa, checka ut ibland och fylla på med energi av andra saker. Enkelt, mitt liv, mitt val..”

Motivation

Jag kan hålla med om att motivation kommer inifrån. MEN som ledare, chef, kollega och kompis kan jag faktiskt påverka eller åtminstone försöka påverka mina medmänniskor. Här kommer några exempel:

  • Jag kan vara duktig på hur jag delegerar uppgifter, för det påverkar helt klart motivationen hos mottagaren. “Kan du hjälpa mig att lösa det här problemet?” kontra “Kan du göra det här, det här och det här åt mig”. Vilket är mest motiverande? Vilket är roligast, att bli styrd på uppgift eller mål?
  • Jag kan vara duktig på hur och vad jag delegerar till vem, för det påverkar helt klart motivationen. För visst är det roligt att få något delegerat till sig som man känner att man passar bra för att göra, eller som utmanar just mig det där lilla extra.
  • Jag kan vara duktig på att förklara vad syftet är med det jag vill ha gjort, för det påverkar helt klart motivationen. Ta en situation där anledningen till det du gör är oklar, tex en förändring du inte förstår, en uppgift som känns meningslös, det är ju inte lika kul.

Så även fast motivationen börjar hos mig själv så kan jag som ledare och chef fundera kring vad som motiverar min personal och arbeta och agera efter detta. Sen är det upp till individen att bli motiverad eller ej.

Det individuella ansvaret

Vi är givetvis ansvariga för vår egen hälsa. Men det utesluter inte det att vi som samhälle, som organisationer, som ledare, som chefer, som kollegor och som vänner arbetar tillsammans för att underlätta och minska antalet sjukskrivningar. Det finns så otroligt mycket vi kan göra på alla nivåer. Jag som individ måste ta mitt ansvar men det räcker inte för att lösa problematiken. Problemet på individuell nivå, när det gäller utbrändhet, inbegriper att man ofta inte ser det själv utan behöver hjälp av sin omgivning.

Agerar vi dessutom proaktivt innan folk börjar må dåligt så kan vi undvika problematiken från början och bygga ett samhälle där folk faktiskt ges utrymme att må bra såväl hemma som på jobbet.

Har börjat titta på en modell

Jag har satt ihop följande modell för att inspirera till handling. Det här är delar där vi som organisationer, ledare och individer kan lägga kraft och energi för att minska och undvika stressrelaterade sjukskrivningar. Det här är inte delar jag har hittat på själv utan det är taget från forskning.

Jag har delat upp modellen i två delar. Det jag kallar “Problem” handlar om att att angripa områden som skulle kunna ta bort själva roten till stressen i organisationen. De emotionella delarna är faktorer som vi kan jobba med så att vi blir bättre på att klara av att hantera stress.

Vi kan göra mycket

Jag skall under de kommande veckorna beskriva mer kring vad de olika delarna innehåller i detalj. Men översikten borde ändå visa att vi kan göra mycket inom många delar i en organisation för att förebygga och underlätta kring den problematik som stressrelaterad psykisk ohälsa skapar i dagens samhälle.

Sluta peka på individens ansvar och börja agera. Vi kan alla bidra på vårt sätt, om inte annat som en förstående och lyssnande vän till någon som mår dåligt. För det börjar där.

Nästa steg

Letar du efter ytterligare ett steg i ert arbete mot en framgångsrik och frisk organisation tveka inte att kontakta mig. Det finns många platser att börja på.  Boka mig för ett möte för att diskutera var ni befinner er.

Ledarskap1 verkar för friska och framgångsrika organisationer och ett samhälle där ett hållbart arbetsliv är en självklarhet.

Genom samverkan, ett ständigt lärande och en stark tro på människan och hennes förmåga, kapacitet och potential hjälper Ledarskap1 ledare och organisationer att vara friska.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.