Tänk att få fokusera på sina styrkor

StyrkorJag gillar mina styrkor

Varför ska vi vara så fokuserade på det vi är dåliga på? Det är ju otroligt mycket roligare att fokusera på det man är bra på. Ändå bygger de mesta av våra traditionella utvärderingar på att hitta vår förbättringspotential kring våra svagheter.  Det är givetvis inget fel på att leta efter förbättringar. Jag är otroligt förbättringsdriven själv, men det är roligare att bli ännu bättre på något jag redan är bra på och tycker är kul, än lite bättre på något jag är dålig på. Att göra saker som är lustfyllt ger mig energi och dessutom motverkar det stress.

Styrkor, lust och energi?

När någon frågar mig, “vad fyller du på glaset med?”, “hur får du energi?”, så har jag alltid tvekat. Jag vet allvarligt talat inte. Det är ju väldigt olika. Saker som ibland ger mig energi kan nästa dag kosta mig massa energi. Ta medarbetarsamtal tex. Ett energifyllt samtal med en medarbetare som har upptäckt något nytt spännande att jobba med ger mig energi  medan ett samtal med en medarbetare som har fastnat i en negativ spiral kostar.

Jag har det här året fokuserat på att göra fler saker oftare som jag faktiskt är bra på. För mig har det blivit viktigare att hitta de där energikällorna, inte minst på jobbet. Jag vill ha kvar så mycket kraft som möjligt när jag kommer hem. Det är då jag vill vara med barnen och kunna njuta av dem även när skorna sitter fel och mjölkglaset välter för fjärde dagen i rad. Gör jag roliga saker på jobbet så har jag helt enkelt energi kvar. Dessutom presterar jag otroligt mycket bättre på jobbet om jag faktiskt får fokusera på mina styrkor.

Medvetenhet skapar synergier

Att vara medveten om sina kollegors styrkor skapar dessutom möjligheter till enorma synergier. Jag kanske kan slippa sitta och traggla med något jag är dålig på och dessutom tycker är tråkigt och istället få hjälp av en kollega som har detta som en styrka och en talang.

Jag har inte begåvats med den största talangen kring struktur och det är jag medveten om. Däremot så har jag haft kollegor som är grymma på detta. Ordning och reda är en fantastisk styrka i så många situationer. Jag blir ofta “räddad” av dessa individer vilket jag älskar dom för. Men jag tror också att jag kan “rädda” dom ibland genom att använda mina styrkor. Så genom att kombinera våra olikheter så blir vi tillsammans ett fantastiskt team.

Visst kan olikheterna göra att vi inte förstår varandra i alla situationer.  Men för det mesta är det skönt att ha någon som går emot mina naturliga instinkter. Det krävs visserligen att jag känner personen och har gjort min egen analys kring våra olikheter. När det väl är gjort så brukar det fungera väldigt bra.

Vi rangordnar styrkor

Tyvärr har jag märkt att vi ofta rangordnar styrkor, vilket är tråkigt. Ledare skall vara si och så. Detta skapar inte bara en överdriven homogenitet i t.ex. ledningsgrupper, det är dessutom fel. Det finns inte ett sätt att vara ledare på vi behöver bredd och olikhet snarare än fler av samma.

Jag har ibland suttit med personal eller kollegor som “ser ner på” sin egen förmåga. “Jag skulle vilja vara mer utåtriktad och kunna stå och prata framför folk”. “Jag skulle vilja vara mindre fokuserad på detaljer”. Men kan det inte vara så att vi behöver just din förmåga att vara mera tänkande istället för babblande,  mer analytisk istället för att hela tiden kasta dig in i nya saker. Det är ju på något sätt där dynamiken skapas och det är då en grupp blir komplett. Utifrån konflikten i våra olikheter kommer ju ofta något bättre.

Sammanfattningsvis

Så satsa på dina styrkor, det finns så otroligt mycket att vinna på det. Både från ett stressperspektiv men även från ett team och organisationsperspektiv. Det krävs dock ofta att vi medvetandegör dessa olikheter och utnyttjar dom till att bli styrkor istället för missförstånd.

 

1 reaktion på ”Tänk att få fokusera på sina styrkor”

  1. Pingback: Vad är ledarskap? - Ledarskap1.se - Hållbart ledarskap

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.