Finns det en koppling mellan målarbete, ångest och personlig utveckling?

angestEtt experiment

  1. Tänk på den senaste gången du kände stress, press eller ångest. Tänker du på något? Det har säkert varit någon situation idag. Jag menar det, tänker du på någon situation?
  2. Fundera nu på vad det var som gjorde att du kände oro, stress eller ångest? Vad var anledningen? Har du hittat det?
  3. Slutligen, när utspelade sig det du kände oro för? Något som kommer att hända, något som har hänt eller något som händer?

Ångest, oro och stress skapas oftast av något som hänt tidigare eller något som vi tror skall hända i framtiden.

“The inner coach”

Jag satt igår och och slösurfade lite och ramlade på ett Ted talk med Brett Ledbetter. Ibland träffar de här föreläsningarna lite extra och det här är ett exempel för mig. Övningen vi just gjorde kommer från detta klipp. Brett pratar bland annat om mål. Delen jag fastande för är den del som handlar om målets syfte och ibland omvända effekt. Om man stirrar sig blind på själva målet så kan det skapa oro. “Hur skall det gå?” ” Kommer jag klara av det?” Det kan till och med driva en rädsla för att misslyckas vilket skapar passivitet. Först hajade jag till och tänkte “vad nu, är det dåligt med mål?” men det var inte poängen. Du måste alltid börja med att etablera vart du vill nå. Men sedan handlar det om att lägga upp en plan för hur du skall ta dig dit och sedan fundera kring vad som krävs av dig som person för att följa planen. Brett menar att mycket handlar om att etablera en stark inre coach.

Kraften i sina egna händer

Jag har alltid gillat målarbete. Vare sig det rör sig om mina individuella mål eller om organisationens. Jag gillar tanken på medveten riktning och  känslan av att komma framåt. Mitt egna individuella målarbete är dessutom en möjlighet för mig att se att jag utvecklas och att jag tvingar mig själv till reflektion och fortsatt utveckling.  Genom att arbeta målstyrt tar jag helt enkelt kontrollen över mitt eget liv.

Smart med SMARTa?

När jag har arbetat med mina och min personals mål under åren, har målen ibland varit lite flummiga och inte särskilt SMARTa. Vi har dock alltid jobbat med konkreta aktiviteter för att komma vidare mot, det ibland otydliga, målet. Mitt resonemang har varit att aktiviteter i alla fall är binärt mätbara. Antingen har du gjort det eller inte. Med tid konkretiseras ofta målet vilket har varit en av tankarna. Så istället för att fastna på att hitta SMARTa mål har vi fokuserat på planen. Vi har arbetat med det som är här och nu, det jag faktiskt kan påverka, dvs planen framåt. Jag tror det var just vikten av processen, planen, som jag gick igång på i Bretts dragning.

Vad blir sensmoralen i det hela?

Fortsätt arbeta med dina mål men glöm inte processen dit. Att sätta upp ett mål är bra men det är lika viktigt att fundera kring hur du skall ta dig dit och vad du behöver som person för att klara av det. Till viss del är själva resan målet men se till att det är du som styr och bestämmer hur resan skall gå.

Titta på Brett nedan.

Vill du höra min föreläsning om målarbete och personlig utveckling kontakta mig.

 

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.